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39. Question: Will SBA review individual PPP loan files?  

Answer: Yes. In FAQ #31, SBA reminded all borrowers of an important certification required to obtain a PPP loan. To 
further ensure PPP loans are limited to eligible borrowers in need, the SBA has decided, in consultation with the 
Department of the Treasury, that it will review all loans in excess of $2 million, in addition to other loans as appropriate, 
following the lender’s submission of the borrower’s loan forgiveness application. Additional guidance implementing this 
procedure will be forthcoming. The outcome of SBA’s review of loan files will not affect SBA’s guarantee of any loan for 
which the lender complied with the lender obligations set forth in paragraphs III.3.b(i)-(iii) of the Paycheck Protection 
Program Rule (April 2, 2020) and further explained in FAQ #1.15  

40. Question: Will a borrower’s PPP loan forgiveness amount (pursuant to section 1106 of the CARES Act and SBA’s 
implementing rules and guidance) be reduced if the borrower laid off an employee, offered to rehire the same 
employee, but the employee declined the offer?  

Answer: No. As an exercise of the Administrator’s and the Secretary’s authority under Section 1106(d)(6) of the CARES 
Act to prescribe regulations granting de minimis exemptions from the Act’s limits on loan forgiveness, SBA and Treasury 
intend to issue an interim final rule excluding laid-off employees whom the borrower offered to rehire (for the same 
salary/wages and same number of hours) from the CARES Act’s loan forgiveness reduction calculation. The interim final 
rule will specify that, to qualify for this exception, the borrower must have made a good faith, written offer of rehire, 
and the employee’s rejection of that offer must be documented by the borrower. Employees and employers should be 
aware that employees who reject offers of re-employment may forfeit eligibility for continued unemployment 
compensation.  

41. Question: Can a seasonal employer that elects to use a 12-week period between May 1, 2019 and September 15, 
2019 to calculate its maximum PPP loan amount under the interim final rule issued by Treasury on April 27, 2020, 
make all the required certifications on the Borrower Application Form?  

Answer: Yes. The Borrower Application Form requires applicants to certify that “The Applicant is eligible to receive a 
loan under the rules in effect at the time this application is submitted that have been issued by the Small Business 
Administration (SBA) implementing the Paycheck Protection Program.” On April 27, 2020, Treasury issued an interim 
final rule allowing seasonal borrowers to use an alternative base period for purposes of calculating the loan amount for 
which they are eligible under the PPP. An applicant that is otherwise in compliance with applicable SBA requirements, 
and that complies with Treasury’s interim final rule on seasonal workers, will be deemed eligible for a PPP loan under 
SBA rules. Instead of following the instructions on page 3 of the Borrower Application Form for the time period for 
calculating average monthly payroll for seasonal businesses, an applicant may elect to use the time period in Treasury’s 
interim final rule on seasonal workers. 

42. Deals with nonprofit hospitals and is not included herein. 

 

See next page for reference to Question 31; Question 37 
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31. Question: Do businesses owned by large companies with adequate sources of liquidity to support the business’s 
ongoing operations qualify for a PPP loan?  

Answer: In addition to reviewing applicable affiliation rules to determine eligibility, all borrowers must assess their 
economic need for a PPP loan under the standard established by the CARES Act and the PPP regulations at the time of 
the loan application. Although the CARES Act suspends the ordinary requirement that borrowers must be unable to 
obtain credit elsewhere (as defined in section 3(h) of the Small Business Act), borrowers still must certify in good faith 
that their PPP loan request is necessary. Specifically, before submitting a PPP application, all borrowers should review 
carefully the required certification that “[c]urrent economic uncertainty makes this loan request necessary to support 
the ongoing operations of the Applicant.” Borrowers must make this certification in good faith, taking into account their 
current business activity and their ability to access other sources of liquidity sufficient to support their ongoing 
operations in a manner that is not significantly detrimental to the business. For example, it is unlikely that a public 
company with substantial market value and access to capital markets will be able to make the required certification in 
good faith, and such a company should be prepared to demonstrate to SBA, upon request, the basis for its certification.  

Lenders may rely on a borrower’s certification regarding the necessity of the loan request. Any borrower that applied for 
a PPP loan prior to the issuance of this guidance and repays the loan in full by May 7, 2020 will be deemed by SBA to 
have made the required certification in good faith 
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37. Question: Do businesses owned by private companies with adequate sources of liquidity to support the business’s 
ongoing operations qualify for a PPP loan? 

 Answer: See response to FAQ #31 
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to be audit, tax, accounting, advisory, consulting or investment advice.  The information in this article is also not a substitute for legal advice and 
may not be suitable in a particular situation. Consult your attorney for legal advice.  

Our articles, other published materials and website occasionally contain links to other web pages. Links to organizations and government agencies 
are provided as a convenience to our readers. The firm does not endorse and is not responsible for any third-party content that may be accessed 
from its website and does not recommend or endorse the use of any third-party’s services. The links are to be accessed at the user’s own risk, and 
the authors of this website make no representations or warranties about the content of these links. 


